Вече ще гледат Facebook-а на кандидатите за американска виза

Вече ще гледат Facebook-а на кандидатите за американска виза
Нова анкета при кандидатстване за американска виза въведе администрацията на Доналд Тръмп.
Желаещите да работят и пребивават в САЩ ще трябва да представят всички профили и псевдоними, които са използвали в социалните мрежи през последните 5 години. Консулствата ще искат от кандидатите и биография за последните 15 години.
Идва ли краят на лотарията за "зелена карта"
Съдия се опълчи на Тръмп за имиграцията
Анектата е част от по-строгите правила при проучването на искащите виза, одобрени в края на май.
Американските власти бяха критикувани заради промените, които според някои ще утежнят излишно процеса за получаване на виза и така ще възпрат голям брой студенти и учени, които искат да влязат в САЩ.
Новият въпросник изисква използваните от кандидата имена в социалните мрежи, имейл адреси, телефонни номера и паспорти през последните 5 години. Служителите могат да задават въпроси и за биографията на човека, включително адресите му на пребиваване и предприеманите от него пътувания за последните 15 години.
Интервюиращите могат да поискат и допълнителна информация, ако преценят, че това е необходимо "за целите на националната сигурност", гласи още новият правилник.
Отговарянето на новите въпроси е доброволно, но ако кандидатът реши да ги пропусне издаването на визата му може да бъде "забавено или отказано". 
При предлагането на мерките в началото на май, от Държавния департамент заявиха, че допълнителните въпроси няма да се задават на всеки. Департаментът уточни също, че ако човек не предостави достъп до профилите в социалните си мрежи или не помни всички от тях, това не означава задължително, че ще му бъде отказана виза, стига да успее да даде разумно обяснение защо.
Източник: БТА